معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی (از سنتور تا کمانچه)

در این بخش اطلاعاتی در مورد سازهای محبوب و معروف سنتی ایرانی را ارائه کرده ایم. چنانچه تمایل به نوازندگی دارید بهتر است از قبل در مورد این سازهای محبوب اطلاعاتی را کسب کنید. شاید تصور کنید که این سازها سخت ترین سازهای ایرانی و جهان هستند ولی با تمرین و ممارست می توانید هر کدام را بنوازید و از نوای آنها لذت ببرید.

محبوب ترین سازهای سنتی ایران

موسیقی از هنرهای هفت گانه محسوب شده که با روح ما در ارتباط بوده و شیفتگان زیادی دارد. هر فردی ممکن است به نوعی ساز و موسیقی علاقه مند باشد که بسته به هر سبکی روش نواختن و نوع صدای ساز متفاوت می باشد. سازهای سنتی ایران محبوبیت خاص خود را دارند و برخی از آنها در بین نوازندگان و مردم پرطرفدارتر هستند. این سازها شامل انواع مختلفی هستند که به طور کلی به سه صورت زهی، بادی و ضربی نواخته می شوند. این سازها در این سه دسته قرار دارن و در اینجا ما به معرفی معروف ترین آنها اشاره خواهیم کرد.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

ساز سنتی سنتور

سنتور یکی از سازهای سنتی ایرانی به شمار می رود. حکاکی و نقاشی های برجای مانده از دوران بابلی و آشوری نشان دهنده این بوده که آلاتی مانند سنتور که در نقاشی ها به شکل ذوزنقه است را با طناب آویزان گردن می کنند. لذا ممکن است ایرانیان قبل از اسلام آشنایی با این ساز داشته اند و آن را با نام کونار می شناخته اند. این ساز داخل یک جعبه ذوزنقه ای شکل بوده که دو ردیف خرک بر روی آن وجود دارد. به گفته برخی ها شکل ظاهری سنتور از شکل کشتی برگرفته شده و سیم های آن مانند تورهای ماهیگیری می باشد. همچنین صدایش از صدای موج های دریا برگرفته شده است.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

قانون ساز کهن ایرانی

ساز قانون به خانواده سیتار تعلق دارد و از نظر شکل ظاهری مانند سنتور می باشد؛ با این تفاوت که قانون دارای سه ضلع بوده و به شکل مثلث خواهد بود؛ ولی سنتور چهار ضلعی و مانند ذوزنقه بوده است.

ساز قانون دارای جعبه ای بوده که از این نظر مانند سنتور می باشد؛ با این تفاوت که سنتور با ضربات مضراب نواخته می شود؛ ولی قانون با انگشت سبابه تولید صدا می کند.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

تنبک ساز اصیل ایرانی

تنبک از سازهای پوستی کوبه ای ایرانی است که تاریخچه آن مربوط به قبل از اسلام می باشد. به طوری که گفته می شود انسان های اولیه برای اینکه صدای طنین تولید کنند؛ با خالی کردن تنه درختان، روی آن را با پوست حیوانات پوشش می دادند تا تبل و تنبک درست کنند؛ این حکایت از دیرینه بودن این ساز دارد.

تنبک به نوعی از طبل های جام شکلی به شمار می رود که به شکل مستقل و تکنواز بکار می رفته است.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

ساز تاریخی نی

نی از قدمت بی شماری در بلندای تاریخ برخوردار بوده که به عنوان ساز بادی، در صورت دمیدن باد در آن، سوراخ های رویی باز و بسته شده و این باعث تولید صدای دلنوازی می شود.

در ادبیات فارسی توجه به نوازنده نی در اشعار فارسی دیده شده است. این ساز از گیاه نی ساخته شده و بسته به شرایط اقلیمی هر منطقه شکل مختلفی دارد.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

تار ساز ملی ایرانیان

تار از سازهای سنتی و اصیل است که از زخمه برای نواختن آن استفاده می شود. از آن در کشوهای خاورمیانه مانند قفقاز، گرجستان، ارمنستان و تاجیکستان نیز بکار می رود. طبق گفته تاریخ شناسان، دوران صفویه زمان پیدایش این ساز است و آثار روی دیوارهای کاخ هشت بهشت دلیل بر این استناد می باشد. طبق گفته ای دیگر تاریخچه تار به دوران زندیه باز می گردد و دو تصویر نقاشی شده در شیراز دلیل بر این استناد خواهد بود.

تار به نوعی ساز ملی ایرانیان است؛ به این دلیل که از ذوق ایرانی ساخته و پرداخته شده و در مینیاتور و نقاشی ایرانیان قوس ها و منحنی آن مشهود می باشد.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

سه تار ساز سنتی ایرانیان

عضوی از خانواده دوتار و تنبور است که در حال حاضر مانند تار می باشد. بیشتر در جهت تک نوازی بکار می رود و کوک ویژه ای برای هر دستگاه دارد؛ اما بین سیم های اول و دوم فاصله ۴ و ۵ پایین رونده ثابت خواهد بود.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

دف در موسیقی ایران

یکی از سازهای کوبه ای است که از یک حلقه ای چوبی تشکیل شده که روی آن با پوست نازکی پوشش داده خواهد شد و نواختن آن نیز با ضرب های انگشت انجام می شود. همچنین به شکل دایره و از سازهای ضربی بوده که صدای بم تری دارد.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

ساز سنتی تنبور

جایگاه مقامی و عرفانی در موسیقی دارد و از سه سیم برخوردار است که بدون مضرب مصنوعی نواخته می شود. نواختن آن با تکنیک های مانند مضراب راست، چپ، شر، غنچه، گل ریز، مضراب ریز، دوچپ، و غیره با چهار انگشت دست راست انجام خواهد شد.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

ساز سنتی عود یا بربط

ساز و زهی زخمه ای است که تاریخچه آن به چند هزار سال پیش باز می گردد. علاوه بر ایران در کشوهای خاورمیانه و کشورهای عربی شمال آفریقا نیز استفاده می شود. نواختن آن با مضراب پلاستیکی انجام خواهد شد و بسته به سبک ها و سلیقه ها انواع مختلفی دارد. این ساز صدای بمی داشته و مانند سه تار و تار پرده بندی ندارد.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

ساز مشهور کمانچه

از سازهای مشهور زهی و ارشه ای به شمار می رود که ۴ سیم دارد ولی فاقد پرده بندی است و در مدل های پشت باز، پشت بسته و غیره با صدا و ظاهر متفاوت عرضه می شود.

معرفی سازهای محبوب ایرانی و سازهای سنتی

ساز سنتی قیچک

از سازهای آرشه ای به شمار می رود که نواختنش مانند کمان، آرشه و کمانچه خواهد بود. قیمت بالایی داشته و از نظر نواختن و شکل گرفتن مانند ویولن سل است. نوع سایز بزرگ آن با نام قیچک بم معروف می باشد و از ارشه ویولن سل در آن استفاده می شود.

 

دسته بندی کلی انواز ساز سنتی ایرانی

به طور کلی سازهای ذکر شده در سه دسته تقسیم بندی می شوند. در اینجا این سه مورد را بیان خواهیم نمود.

ساز سنتی زهی

با ارتعاش یک سین صدا تولید می شود که در این ساز با ضربه زدن، کشیدن یا زخمه زدن صدا نواخته خواهد شد. در انواع مختلف زهی کوبشی، کششی و زخمه ای وجود دارد. دسته بندی آن شامل عود، قیچک، رباب، تنبور، قانون، سنتور، تار، سه تار، کمانچه است.

ساز سنتی ضربی

با ضربه زدن تولید می شود که این ضربه زدن با دست، مضراب یا دو جسم انجام خواهد شد. دسته بندی آن شامل دف، تنبک، نقاره، دقل، دایره، طاس و غیره است.

سازهای بادی

با عبور هوا از ساز صدا تولید می شود و دسته بندی آن شامل نی، کرنا، دو زله، نی ابان، بالایان و شمشال می باشد.

نوشته های مشابه

Comments are closed.